Onthaasten bij restaurant LIER
door Lonneke Tausch 27 feb. 2019 27 februari 2019
De Pleinfoyer van Het Concertgebouw veranderde in korte tijd in restaurant LIER, waar je voorafgaand aan een concert een stijlvol hapje kunt eten. De opening van een restaurant vroeg om een paar slimme aanpassingen. Bekijk de reportage.
Bij een concert kom je tot rust, maar nog fijner is het als je die staat van zijn al hebt bereikt voordat de eerste noten klinken. Sinds 24 oktober vorig jaar is er daarom LIER, boven de hoofdingang van Het Concertgebouw. Je komt uit het drukke stadsverkeer, of het regent maar je bent toch op de fiets, je hebt een date, of een oppas. Dineren voor het concert kan op veel adressen in de Concertgebouwbuurt, maar nergens anders dan in LIER heb je de luxe dat je al bent waar je moet zijn. Je dineert er op niveau, je jas wordt naar de zaalgarderobe overgebracht en je concertkaarten worden gescand zodat je direct binnendoor de zaal in kunt. In LIER klinkt geen muziek, ná LIER krijgt muziek de hoofdrol.
In LIER worden klassieke Franse gerechten geserveerd met de smaak van nu, bereid met biologische ingrediënten uit de eigen regio. Het menu wisselt om de drie à vier weken en verandert met de seizoenen mee. Voor de restaurantstaf begint de dag rond twaalven in de kelder van Het Concertgebouw met de voorbereidingen voor het diner. In de bovenkeuken zullen later alle gerechten worden afgemaakt. Om een uur of vier eet het hele team – vier chefs, een host of hostess, gastheer Daniël Huberts en vier à vijf collega’s voor de bediening – gezamenlijk een dagmenu in de Artiestenfoyer. Waar nodig volgt uitleg over de gerechten en wijn-spijs-combinaties en vanaf half zes arriveren de eerste dinergasten. Voor hen begint een onbezorgde avond uit.
Transformatie van de Pleinfoyer
De voormalige Pleinfoyer werd omgetoverd tot restaurant LIER. Er is plek voor 78 gasten.
Mise-en-place in de kelder
In de keukenafdeling op -1 wordt de mise-en-place gedaan: dagelijks worden er verse ingrediënten binnengebracht, groenten en kruiden schoongemaakt en gesneden, pureeën en sauzen bereid, vlees of vis sous-vide gegaard en desserts voorbereid.
De chef maakt de borden op
Na zeven jaar Australië is Erwin Oudijk (links) terug in Nederland als chef-kok van LIER. In Amsterdam werkte hij eerder in The College Hotel en The Dylan Hotel. In het restaurant wijden Oudijk en een collega zich aan de opmaak van de borden.
Passende wijn in de koeling
Bij elke gang kan een passende wijn geserveerd worden. De champagnes en witte wijnen staan koud.
In de kelderkeuken
Een van de koks aan de slag in de benedenkeuken.
Service please
De staf van LIER staat klaar om de borden uit te serveren.
Interieur werd afgestemd
Studio Linse, eerder verantwoordelijk voor bijvoorbeeld restaurant RIJKS en het restaurant van het Royal Opera House Covent Garden in Londen, ontwierp de restaurantinrichting. Het ontwerp werd afgestemd met Pi de Bruijn, architect van de glazen uitbouw in de jaren tachtig, en Evelyne Merkx, interieurarchitect van Het Concertgebouw.
Gastheer en vinoloog Daniël Huberts
LIER-gastheer Daniël Huberts is gediplomeerd vinoloog en dankt zijn klassieke achtergrond aan de Schweizerische Hotelfachschule in Luzern. Eerder werkte hij voor The Grand en het Amsterdam Museum.
Ook eten bij LIER?
Eten bij LIER is vooralsnog alleen mogelijk in combinatie met concertbezoek. Reserveren kan direct bij het bestellen van concertkaarten, maar ook later online of via de Concertgebouwlijn 020 671 83 45, dagelijks bereikbaar van 10.00 tot 17.00 uur. Hoe eerder de reservering, hoe groter de kans op een tafeltje aan het raam.
Lees meer over LIER op de website van Het Concertgebouw
Bij een concert kom je tot rust, maar nog fijner is het als je die staat van zijn al hebt bereikt voordat de eerste noten klinken. Sinds 24 oktober vorig jaar is er daarom LIER, boven de hoofdingang van Het Concertgebouw. Je komt uit het drukke stadsverkeer, of het regent maar je bent toch op de fiets, je hebt een date, of een oppas. Dineren voor het concert kan op veel adressen in de Concertgebouwbuurt, maar nergens anders dan in LIER heb je de luxe dat je al bent waar je moet zijn. Je dineert er op niveau, je jas wordt naar de zaalgarderobe overgebracht en je concertkaarten worden gescand zodat je direct binnendoor de zaal in kunt. In LIER klinkt geen muziek, ná LIER krijgt muziek de hoofdrol.
In LIER worden klassieke Franse gerechten geserveerd met de smaak van nu, bereid met biologische ingrediënten uit de eigen regio. Het menu wisselt om de drie à vier weken en verandert met de seizoenen mee. Voor de restaurantstaf begint de dag rond twaalven in de kelder van Het Concertgebouw met de voorbereidingen voor het diner. In de bovenkeuken zullen later alle gerechten worden afgemaakt. Om een uur of vier eet het hele team – vier chefs, een host of hostess, gastheer Daniël Huberts en vier à vijf collega’s voor de bediening – gezamenlijk een dagmenu in de Artiestenfoyer. Waar nodig volgt uitleg over de gerechten en wijn-spijs-combinaties en vanaf half zes arriveren de eerste dinergasten. Voor hen begint een onbezorgde avond uit.
Transformatie van de Pleinfoyer
De voormalige Pleinfoyer werd omgetoverd tot restaurant LIER. Er is plek voor 78 gasten.
Mise-en-place in de kelder
In de keukenafdeling op -1 wordt de mise-en-place gedaan: dagelijks worden er verse ingrediënten binnengebracht, groenten en kruiden schoongemaakt en gesneden, pureeën en sauzen bereid, vlees of vis sous-vide gegaard en desserts voorbereid.
De chef maakt de borden op
Na zeven jaar Australië is Erwin Oudijk (links) terug in Nederland als chef-kok van LIER. In Amsterdam werkte hij eerder in The College Hotel en The Dylan Hotel. In het restaurant wijden Oudijk en een collega zich aan de opmaak van de borden.
Passende wijn in de koeling
Bij elke gang kan een passende wijn geserveerd worden. De champagnes en witte wijnen staan koud.
In de kelderkeuken
Een van de koks aan de slag in de benedenkeuken.
Service please
De staf van LIER staat klaar om de borden uit te serveren.
Interieur werd afgestemd
Studio Linse, eerder verantwoordelijk voor bijvoorbeeld restaurant RIJKS en het restaurant van het Royal Opera House Covent Garden in Londen, ontwierp de restaurantinrichting. Het ontwerp werd afgestemd met Pi de Bruijn, architect van de glazen uitbouw in de jaren tachtig, en Evelyne Merkx, interieurarchitect van Het Concertgebouw.
Gastheer en vinoloog Daniël Huberts
LIER-gastheer Daniël Huberts is gediplomeerd vinoloog en dankt zijn klassieke achtergrond aan de Schweizerische Hotelfachschule in Luzern. Eerder werkte hij voor The Grand en het Amsterdam Museum.
Ook eten bij LIER?
Eten bij LIER is vooralsnog alleen mogelijk in combinatie met concertbezoek. Reserveren kan direct bij het bestellen van concertkaarten, maar ook later online of via de Concertgebouwlijn 020 671 83 45, dagelijks bereikbaar van 10.00 tot 17.00 uur. Hoe eerder de reservering, hoe groter de kans op een tafeltje aan het raam.
Lees meer over LIER op de website van Het Concertgebouw